Agility
Generelt om agility.
Agility er en sjov og udfordrende hundesport, hvor hund og fører arbejder sammen om at komme igennem en bane med mange forskellige forhindringer.
Hunden har ikke line på, hvorfor det kræves at hunden har god kontrol over sin krop, samt at hundeføreren har kontrol over sin hund og med sine kommandoer, og ikke mindst sit kropssprog, fortæller hunden, hvad den skal gøre.
En god portion lydighed hører derfor også med.
Hunden skal være tilstrækkeligt udvokset, før man begynder at træne agility med den.
Små racer er hurtigere udviklet end store, men som hovedregel gælder, at man skal være forsigtig med at træne agility med hunde under 12 måneder. Derfor optager DcH Køge også først hunde på agility holdene, når de er omkring 1 år. For at deltage i konkurrencer skal hunden være over 18 måneder.
Dog gælder dette ikke hvis man starter til unghunde agility, som kun forudsætter at hunden har gennemgået et K- hunde forløb. ( se mere herunder)
Rigtig mange hundeejere træner agility sideløbende med DcH´s andre programmer, fordi de synes, at det er en god aktivering af hunden, der bliver mere lydig og det er samtidig med til at udvikle hundens motorik, balanceevne og selvtillid. Du får en gladere hund, samtidig med at du får rørt dig – og så er det rigtig sjovt for både hund og fører.
Hundene lærer at koncentrere sig under pres og mange forstyrrelser.
I træningen lægges der først og fremmest vægt på sikkerheden. Der trænes i små kombinationer, hvor hunden lærer dirigering, fremsendelse, indkald og at bevæge sig både på højre og venstre side af føreren samt foran føreren samtidig med at den holder kontakt til føreren.
En agilitybane består af mange forskellige forhindringer, der hver især rummer en ny udfordring for hunden. Der er spring af forskellig højde og bredde tilpasset efter hundens størrelse.
Hvilket hold skal jeg gå på?
- Begynder holdet er for de hunde, der aldrig har gået til agility før. Her lærer din hund de forskellige forhindringer at kende, og den lærer at tage dem korrekt.
- Det let øvede hold er for de hunde, der har gået på begynderholdet så længe, at hunden nu kender alle forhindringerne og er trygge ved deres udførelse. På holdet lærer du mere om, hvordan du bedst og mest hensigtsmæssigt dirigerer din hund rundt på banen.
- Det øvede hold er for de hunde, som er rykket op fra det let øvede hold. Hunden kan alle forhindringerne, og på dette hold stilles der større krav til føreren i forhold til placering og dirigering af hunden rundt på banen. Træningen udbygges yderligere, sådan at både hund og fører bliver i stand til at gennemføre også mere vanskelige baner uden nævneværdige problemer.
- Konkurrenceholdet er for de rutinerede hunde og førere, som deltager i konkurrencer. Her trænes der vanskeligere baner for hund samt fører, og der lægges øget vægt på tempo og præcision.
Konkurrencer.
Hvis du har lyst, er der også mulighed for at deltage i konkurrencer. De forskellige DcH-afdelinger arrangerer hvert år et antal konkurrencer, hvor du kan konkurrere mod hundeførere fra hele landet. Ved disse stævner kan du endvidere blive udtaget til DcH’s Danmarksmesterskaber.
Ved konkurrencerne drejer det sig om at forcere samtlige forhindringer på banen uden fejl eller refuseringer på kortest mulig tid.
Små og store løber ikke mod hinanden, men inddeles i 3 grupper. Hunde op til 34,99 cm i ryghøjde løber som små hunde, hunde fra 35,00 til 42,99 løber som mellem hunde og hunde fra 43,00 cm og opefter løber som store hunde.
Indenfor hver højde bliver hundene opdelt i klasse 1, 2 og 3, hvor klasse 1 er for begynder hundene og klasse 3 er de bedste. Der kræves 3 fejlfrie løb for at rykke op fra klasse 1 til 2 osv. Der er også ”åbne klasser” hvor alle klasser løber mod hinanden
Klubben afholder også klubmesterskab hvert år i oktober, hvor man kan vinde en vandrepokal. Det er en hyggelig dag for alle klubbens agility medlemmer